scrotal massor

Scrotal massorna är avvikelser i innehållet i pungen, påsen av hud som hänger bakom penis. Pungen innehåller testiklarna och relaterade strukturer som producerar, lagra och transportera spermier och manliga könshormoner.

Scrotal massorna kan vara en ansamling av vätska, tillväxt av onormal vävnad eller normala innehållet i pungen som har blivit svullen, inflammerad eller härdat.

Scrotal massorna måste undersökas av en läkare, även om du inte är i smärta eller har andra symptom. Testikelcancer massor kan vara cancerogena eller orsakas av ett annat tillstånd som påverkar testikelfunktion och hälsa.

Självprövning och regelbundna läkarundersökningar av pungen är viktiga för snabb upptäckt, diagnos och behandling av testikelcancer massorna.

Tecken och symtom på testikelcancer massorna varierar beroende på abnormitet. Tecken och symptom kan inkludera

Om orsaken till en pung massa är en infektion, tecken och symtom också kan omfatta

Söka akut medicinsk vård om du utvecklar plötslig smärta i pungen. Vissa tillstånd kräver snabb behandling för att undvika permanenta skador på en testikel.

När ska en läkare

Icke nedstigen eller indragbar testikel

Se din läkare om du upptäcker en knöl i din pung, även om det inte är smärtsam eller anbud, eller om du upplever andra symptom på en pung massa.

Vissa scrotal massorna är vanligare hos barn. Se din läkare om din son upplever symtom på en pung massa, om du har några frågor om utvecklingen av hans könsorgan eller om han är “saknas” en testikel – en icke nedstigen eller retraktil testikel, vilket kan öka risken för vissa scrotal massor senare i livet.

Avvikelser förekommer vid födseln

Ett antal sjukdomar kan resultera i en testikelmassa eller en abnormitet i pungen, inklusive

Historia av testikelcancer

Hydrocele. Hydrocele uppstår när det finns överflödig vätska mellan skikten i en säck som omger varje testikel. En liten mängd av fluid i detta utrymme är normalt, men den överflödiga vätskan av en hydrocele resulterar vanligen i en smärtfri svullnad av pungen.

Vad kan du göra

Hos spädbarn, inträffar en hydrocele oftast på grund en öppning mellan buken och pungen inte korrekt har förseglat under utveckling. Hos vuxna sker en hydrocele oftast på grund av en obalans i produktionen eller absorption av vätska, ofta som ett resultat av skada eller infektion i pungen.

Vad du kan förvänta från din läkare

Faktorer som ökar risken för testikelcancer massa varierar på grund av olika orsaker till scrotal avvikelser. Väsentliga riskfaktorer

infektioner

En icke nedstigen testikel inte lämnar magen och in i pungen under fosterutvecklingen eller tidig barndom. En retraktil testikel ned i pungen, men retirerar till buken. Antingen kan öka risken för

Avvikelser i testiklarna, penis eller njurar vid födseln (kongenital) kan öka risken för testikelcancer massa och testikelcancer senare i livet.

Om du har haft cancer i en testikel, du löper ökad risk för cancer som drabbar den andra testikeln. Att ha en far eller bror som har haft testikelcancer ökar också risken.

Inte alla scrotal massor resulterar i långsiktiga komplikationer. Däremot kan någon massa som påverkar hälsan eller funktion av testikeln leda till

Om du har smärta, söka akut vård. Om du upptäcker en pung massa, kommer du förmodligen börja med att se din husläkare. Du kan remitteras till en specialist i urinvägarna och de manliga könssjukdomar (urolog).

Förberedelser för din eller ditt barns möte med din läkare eller en urolog kommer att hjälpa dig att göra det mesta av din tid med läkaren.

Skriv ner information att dela med din läkare, inklusive

Frågor om testikelcancer massor kan omfatta

Tveka inte att ställa några andra frågor.

Noncancerous (godartade) scrotal massor

Din läkare kommer sannolikt att ställa ett antal frågor, bland annat

Testikelcancer

Din läkare kommer att förlita sig på en rad faktorer för att diagnostisera en pung massa. Dessa kan inkludera

De flesta testikelcancer massor kräver minimalt invasiva eller ingen behandling, men vissa kräver medicin eller mer allvarliga förfaranden.

Scrotal massor som orsakas av en bakteriell infektion, som vanligtvis är fallet med epididymit, behandlas med antibiotika. Virusinfektioner orsakar epididymit eller orkit behandlas vanligen med vila, is och smärtstillande medicin.

Godartad testikelcancer massor kan lämnas obehandlad eller avlägsnas kirurgiskt, repareras eller dräneras. Dessa behandlingsbeslut beror på faktorer såsom huruvida testikelcancer massan

En specialist i cancerbehandling (onkolog) kommer att rekommendera behandlingar beroende på om cancern är isolerat till en testikel eller har spridit sig till andra vävnader i kroppen. Din ålder och allmänna hälsa är också faktorer vid val behandlingsalternativ för testikelcancer.

De flesta fall av testikelcancer kan botas, men uppföljande vård är nödvändig för att titta på eventuella upprepningar.

Testikelsjälv tentor kan hjälpa dig att hitta en pung massa tidigt, så att du kan få snabb medicinsk vård. Om du utför denna examen regelbundet, kommer du att förstå vad “normal” känns som och vara bättre förberedda för att detektera onormalt. För att göra en testikelsjälv examen, följ dessa steg

Om du hittar en knöl eller annan avvikelse, kontakta din läkare så snart som möjligt.

Besök din läkare