screening för diabetes makulaödem: hur ofta?

Regelbunden screening för diabetiker makulaödem är nyckeln till att förhindra synförlust.

Diabetic makulaödem är en komplikation av diabetes som kan orsaka synförlust. Det förekommer ofta inga symptom. Om du har diabetes, är det viktigt att schemalägga regelbundna ögonundersökningar för att screena för denna komplikation och bevara din vision.

En omfattande synundersökning kan upptäcka svullnad (ödem) i gula fläcken längst bak i ögat. Gula fläcken är avgörande för din centrala seendet och låter dig se i fina detaljer.

Vad som väntar under din synundersökning

Om du har typ 2-diabetes, kan din läkare rekommendera att du har en omfattande synundersökning omedelbart efter diagnos. Om du har typ 1-diabetes, det är rekommenderat att du har en synundersökning inom tre till fem år efter diagnos.

I båda fallen måste du schemalägga pågående, årliga ögonundersökningar efter din första synundersökning för att leta efter tecken på skador från diabetes. Att bara ha ditt öga recept testas är inte tillräckligt. Din läkare kan rekommendera mer frekventa undersökningar om det redan finns en del skador i näthinnan (retinopati). Om du är gravid, kan din läkare även rekommendera en synundersökning under första trimestern, med uppföljande prov under hela graviditeten och under ett år efter förlossningen. Det beror på att blodsockernivåerna kan spik under graviditeten och påverkar ögonen. För de flesta kvinnor, är denna tillfälliga och försvinner snart efter leverans.

En omfattande synundersökning görs av en läkare som är specialiserad på behandling av störningar i ögonen (ophthalmologist eller optiker). Denna tentamen omfattar flera tester

Vänta inte för din årliga synundersökning om du upplever dimsyn, känner press i ögonen, eller har svårt att se på alla avstånd. Kontakta din läkare omedelbart. Tidig upptäckt och behandling av diabetes makulaödem kan bidra till att förhindra synförlust.