rosacea sjukdom

Rosacea (roe-Zay-hon-uh) är en vanlig hudsjukdom som orsakar rodnad i ansiktet och ofta producerar små, röda, varfyllda knölar. Även rosacea kan förekomma i någon, det oftast drabbar medelålders kvinnor som har ljus hy.

Vänster obehandlade, tenderar rosacea att förvärras med tiden. Rosacea tecken och symtom kan blossa upp under en period av veckor till månader och sedan minska innan blossar upp igen. Rosacea kan misstas för acne, en allergisk reaktion eller andra hudproblem.

symptom

Även om det finns inget botemedel mot rosacea, kan behandlingar kontrollera och minska tecken och symtom. Om du upplever ihållande rodnad i ansiktet, se din läkare för en diagnos och rätt behandling.

Ansiktsrodnad. Rosacea orsakar oftast en ihållande rodnad i den centrala delen av ansiktet. Små blodkärl på näsan och kinderna ofta svälla och bli synlig .; Svullna röda knölar. Många människor som har rosacea också utveckla knölar på deras ansikte som liknar akne. Dessa knölar innehåller ibland pus. Huden kan kännas varm och öm .; Ögonproblem. Ungefär hälften av de människor som har rosacea också erfarenhet torra ögon, irritation och svullna, röda ögonlock. Hos vissa personer, rosacea öga symptom föregår hudsymptom .; Förstorad näsa. I sällsynta fall kan rosacea tjockna huden på näsan, vilket gör att näsan ska visas uppsvällda (rhinophyma). Detta förekommer oftare hos män än hos kvinnor.

Förändringar som är typiska för rosacea är rodnad i kinderna, näsan och central ansikte, med små röda bulor eller pustler.

Förändringar som är typiska för rosacea är rodnad i kinderna, näsan och central ansikte, med små röda bulor eller pustler.

På mörk hud, kan rosacea vara svårare att urskilja. Men orsakar rosacea fortfarande rodnad och utvidgning av små blodkärl på ytan av huden.

Varm mat eller drycker; Kryddstark mat; Alkohol; extrema temperaturer; Solljus; Stress, ilska eller förlägenhet; Ansträngande motion; Varma bad eller bastu; Kortikosteroider, såsom prednison; Läkemedel som vidgar blodkärlen, inklusive några blodtryck mediciner

Tecken och symptom på rosacea kan omfatta

Är en kvinna; Har ljus hy; Är mellan 30 och 60; Har en familjehistoria av rosacea

orsaker

Om du upplever ihållande rodnad i ansiktet, kontakta din läkare eller en hud specialist (hudläkare) för en diagnos och rätt behandling.

Förändringar som är typiska för rosacea är rodnad i kinderna, näsan och central ansikte, med små röda bulor eller pustler.

Förändringar som är typiska för rosacea är rodnad i kinderna, näsan och central ansikte, med små röda bulor eller pustler.

På mörk hud, kan rosacea vara svårare att urskilja. Men orsakar rosacea fortfarande rodnad och utvidgning av små blodkärl på ytan av huden.

I sällsynta fall kan rosacea tjockna huden på näsan, vilket gör att näsan ska visas uppsvällda (rhinophyma). Detta förekommer oftare hos män än hos kvinnor.

Riskfaktorer

Orsaken till rosacea är okänd, men det kan bero på en kombination av ärftliga faktorer och miljöfaktorer.

Vad som kan orsaka symtomen ?; Behöver jag tester för att bekräfta diagnosen ?; Vilken är den bästa behandlingen ?; Är detta tillstånd tillfällig eller kronisk ?; Finns det en generisk alternativ till medicinen du förskrivning ?; Jag har andra medicinska problem, hur kan jag hantera dem tillsammans ?; Kan jag vänta och se om villkoret beslutar om sin egen ?; Vilka är alternativen till den strategi som du föreslår ?; Vad hudvård rutiner rekommenderar ni jag använda?

komplikationer

Ett antal faktorer kan utlösa eller förvärra rosacea genom att öka blodflödet till ytan av huden. Vissa av dessa faktorer inkluderar

När började du upplever symtom ?; Hur ofta du upplever dessa symtom ?; Har dina symtom varit kontinuerlig eller tillfällig ?; Vad, om något, verkar förbättra dina symtom ?; Vad, om något, verkar utlösa eller förvärra symtomen?

Även om alla kan utveckla rosacea, kan du vara mer benägna att utveckla rosacea om du

Antibiotika. De antibiotika som används för rosacea har också anti-inflammatoriska effekter. De kan komma i form av krämer, geler eller lotioner att sprida på den drabbade huden eller i piller som du sväljer. Antibiotika piller är i allmänhet mer effektiva på kort sikt, men de kan också orsaka mer biverkningar .; Akne läkemedel. Om antibiotika inte fungerar, kan din läkare föreslå försöker isotretinoin (Amnesteem, Claravis, andra). Denna kraftfulla läkemedel används oftast för svår cystisk akne, men det också ofta hjälper klara upp acne-liknande skador av rosacea. Använd inte detta läkemedel under graviditet eftersom det kan orsaka allvarliga fosterskador.

Förberedelse för mötet

I svåra och sällsynta fall, olja körtlar (talgkörtlar) i näsan och ibland dina kinder blir förstorad, vilket resulterar i en uppbyggnad av vävnad på och runt näsan – ett tillstånd som kallas rhinophyma (ri-no-FI-muh). Denna komplikation är mycket vanligare hos män och utvecklas långsamt över en period av år.

I sällsynta fall kan rosacea tjockna huden på näsan, vilket gör att näsan ska visas uppsvällda (rhinophyma). Detta förekommer oftare hos män än hos kvinnor.

Bär brett spektrum solskyddsmedel med en solskyddsfaktor på 30 eller högre; Skydda ansiktet på vintern med en scarf eller skidmask; Undvik irriterande din hud i ansiktet genom att gnida eller röra vid den för mycket; Tvätta problemområden med en mild rengörings (Dove, Cetaphil); Undvik ansikts produkter som innehåller alkohol eller andra hudirriterande

Du kommer att börja med att se din husläkare eller en allmänläkare. Men i många fall när du ringer för att ställa in ett möte, kan du remitteras till en hudsjukdom specialist (hudläkare).

Det är en bra idé att förbereda för mötet. Här är lite information för att hjälpa dig.

Förbereda en lista med frågor kommer att hjälpa dig att göra det mesta av din tid tid. För rosacea, några grundläggande frågor att ställa din läkare

Tester och diagnos

Tveka inte att ställa några andra frågor som kommer upp under din tid.

Din läkare kommer sannolikt att ställa flera frågor, bland annat

Det finns ingen specifik test för rosacea. Istället, läkare förlita sig på historien om dina symtom och en fysisk undersökning av din hud. I vissa fall kan din läkare behöva utesluta andra villkor, såsom andra former av akne, psoriasis, olika former av eksem eller lupus, som ibland kan orsaka liknande symtom.

Behandlingar och läkemedel

Även om det finns inget botemedel mot rosacea, kan behandlingar kontrollera och minska tecken och symtom. Oftast detta kräver en kombination av receptbelagda behandlingar och vissa livsstilsförändringar på din sida.

Receptbelagda läkemedel som används för rosacea kan omfatta

Livsstil och huskurer

Varaktigheten av behandlingen beror på typ och svårighetsgrad av symtomen, men vanligtvis du kommer att märka en förbättring inom en till två månader. Eftersom symptomen kan återkomma om du slutar att ta mediciner, är långsiktigt regelbunden behandling ofta nödvändig.

Alternativ medicin

Förstorade blodkärl, vissa rodnad och förändringar på grund av rhinophyma blir ofta permanent. I dessa fall, kirurgiska metoder, såsom laserkirurgi och elektro kan minska synligheten av blodkärl, ta bort vävnad uppbyggd runt näsan och generellt förbättra ditt utseende.

En av de viktigaste sakerna du kan göra om du har rosacea är att minimera din exponering för något som orsakar en uppblossande. Ta reda på vilka faktorer som påverkar dig så att du kan undvika dem. Andra förslag för att förhindra skov inkluderar

Om du bär smink, överväga att använda gröntonat foundation krämer och puder eftersom de är utformade för att motverka hudrodnad.

Coping och stöd

Många alternativa terapier – inklusive kolloidalt silver, emu olja, Laurel, oregano olja och vitamin K – har varit tippad som möjliga sätt att behandla rosacea. Men det finns inga avgörande bevis för att någon av dessa alternativa behandlingar är effektiva.

Om du funderar kosttillskott eller andra alternativa terapier för att behandla rosacea, kontakta din läkare. Han eller hon kan hjälpa dig att väga för- och nackdelar med specifika alternativa terapier.

Läs mer om rosacea

Rosacea kan vara smärtsamt. Du kanske känner generad eller orolig om dina symtom och bli återkallat eller självmedveten. Du kan bli frustrerad eller upprörd av andra människors reaktioner. Att prata med en kurator om dessa känslor kan vara till hjälp.

En rosacea stödgrupp, antingen personligen eller på nätet, kan ansluta dig med andra som står inför samma typer av problem – som kan vara särskilt tröstande.

Mer om Rosacea

Symptom och behandling för

1

 1

)