röd jäst ris (Monascus purpureus) bakgrund

Natural Standard® Patient Monograph, Copyright © 2016 (). Alla rättigheter förbehållna. Kommersiell distribution förbjudet. Denna monografi är avsedd enbart i informationssyfte, och bör inte tolkas som specifik medicinsk rådgivning. Du bör rådgöra med en kvalificerad läkare innan beslut om behandlingar och / eller hygienkrav.

Red jäst ris (Ryr) är tillverkad av jäst (Monascuspurpureus) odlas på ris. Det är en dietary häftklammer i vissa asiatiska länder. Bearbetade röd jäst ris kosttillskott innehåller röd jäst ris extrakt (RYRE), vilket är något extrakt av röd jäst ris och Xuezhikang en alkohol extrakt av röd jäst ris.

Ryr innehåller flera föreningar kända som monaco, vilka blockerar produktionen av kolesterol. En av dessa, monacolin K, har samma struktur som narkotikalovastatin och mevinolin. Studier tyder på att Ryr användning kan leda till en minskning från 10 till 33% av low-density lipoprotein (LDL, eller “onda” kolesterolet). Detta är en måttlig effekt, jämfört med US Food and Drug Administration (FDA) -godkända “statin” droger. Information om den långsiktiga säkerheten för Ryr är begränsad vid denna tidpunkt.

Ryr extrakt (RYRE) har sålts i over-the-counter kosttillskott för att sänka kolesterol, i form av produkter som Cholestin® (Pharmanex, Inc.). Emellertid har formeln ändrats. Cholestin® innehåller många föreningar utöver monacolin K, inklusive andra monaco, stärkelse, fiber, protein och fettsyror. Forskning tyder på att denna produkt kan behandla högt kolesterol och triglycerider hos både människor och djur. Vissa studier rapporterar att Ryr användning kan öka nivåerna av high-density lipoprotein (HDL, eller “goda” kolesterolet). Dock är information om effekterna av monacolin K ensam saknas.

Det har förekommit en del kontroverser mellan Pharmanex, Inc., FDA, och statin tillverkare huruvida Cholestin® bör betraktas som en drog eller ett kosttillskott. USA tingsrätt i Utah dom mars 2001 anges att RYRE är ett icke-godkänt läkemedel. Sålunda är RYRE kallas Cholestin® inte längre tillgänglig i USA. Andra produkter som innehåller RYRE ensam eller i kombinationsprodukter kan fortfarande vara kommersiellt tillgängliga i USA, främst genom Internet återförsäljare.

Förutom Ryr användning för högt kolesterol, har pigment gjorda av Monascus art använts för att färga mat i asiatisk matlagning. Framtida användning av Ryr kan inkludera minskar risken för hjärtsjukdom och förbättra hälsan hos personer med diabetes.

Detta evidensbaserad monografi framställdes genom The Natural Standard forskningssamarbete