Raynauds fenomen – ämne översikt

Raynauds (säga “ray-NOHZ”) fenomen är ett problem med blodflödet. Din kropp skickar inte tillräckligt med blod på händerna och fötterna, så att de känner mycket kallt och stel. I de flesta fall räcker det för en kort tid när kroppen överreagerar på kalla temperaturer.

Du kan också höra detta tillstånd som kallas Raynauds syndrom eller Raynauds sjukdom.

För de flesta människor, är Raynauds mer av en olägenhet än ett funktionshinder.

Ofta Raynauds har ingen känd orsak. (Detta är ibland kallas primär Raynauds.)

Raynauds är vanligtvis ett symptom på en annan sjukdom, såsom lupus, skleroderma, reumatoid artrit, eller ateroskleros. Det kan också orsakas av att ta vissa läkemedel, med hjälp av vibrerande handverktyg för flera år, rökning, eller har förfrysning. (Detta kallas ibland sekundär Raynauds.)

Vissa saker kan utlösa en attack av symptom. Den vanligaste utlösare är exponering för kyla. I den kalla, det är normalt för kroppen att minska de små blodkärlen i huden och att öppna blodkärlen till inre delar av kroppen för att hålla kroppen varm. Men med Raynauds, begränsar kroppen blodflödet till huden mer än det behöver. Andra utlösande faktorer kan inkludera emotionell stress och saker som påverkar blodflödet, såsom rökning, koffein, och vissa läkemedel.

Under en attack av Raynauds begränsar kroppen blodflödet till händer och fötter. Detta gör dem att känna sig kall och stel och sedan blir vita eller blå. Som blodflödes avkastning och fingrar eller tår värma upp, kan de bli röd och börjar pulsera och ont. I sällsynta fall påverkas Raynauds näsan eller öronen.

En attack varar oftast bara några minuter. Men i vissa fall kan det pågå i mer än en timme.

För att diagnostisera Raynauds, kommer din läkare att ställa frågor om dina symptom och göra en fysisk undersökning. Du måste beskriva vad som händer under en attack. Om du kan ta ett foto av det drabbade området under en attack, kan bilden även vara till hjälp för din läkare.

Det finns inga tester som kan visa att du har Raynauds. Men din läkare kan ta ett blodprov eller andra tester för att utesluta sjukdomar som kan orsaka dina symtom.