radioaktivt jod

Kvinnors hälsa Trends

Radioaktivt jod, som ges i en kapsel eller i vätskeform, absorberas och koncentreras genom sköldkörteln. Behandlingen förstör sköldkörtelvävnad men inte skada annan vävnad i kroppen.

Medan strålning kan orsaka sköldkörtelcancer, inte behandling av hypertyreos med radioaktivt jod inte öka dina chanser att få sköldkörtelcancer.

Inom några dagar, passerar radioaktivt jod ut ur kroppen i urin och saliv. Hur lång tid det tar beror på vilken dos du fått och din ålder. Ungdomar bli av med radioaktivt jod snabbare än äldre vuxna.

De flesta människor känner sig inte annorlunda efter behandling. Men några människor kan känna sig lite illamående.

Läkaren kommer att ge dig skriftliga instruktioner. För att undvika att utsätta andra människor för radioaktivitet, är det viktigt att följa läkarens anvisningar noggrant. Han eller hon kommer att instruera dig om hur långt för att hålla sig borta från människor, hur länge du behöver sova ensam, och andra sätt för att vara säker. Du kommer att riktas för att undvika nära kontakt, kyssar, kön, och dela koppar, fat, eller redskap.

Spola toaletten två gånger varje gång du använder det; Tvätta händerna med tvål och mycket vatten varje gång du använder toaletten; Använd separata handdukar, tvättlappar och lakan. Tvätta dessa och din personliga kläder själva och inte med andras tvätt; Du kanske vill använda en speciell plast soppåse för alla dina sopor, såsom bandage, pappers- eller plastskålar, bindor, vävnader eller hushållspapper. Prata med din behandlingsanläggning för att se om de kommer att hantera förfogande. Eller efter 80 dagar, kan denna väska kastas ut med annat skräp; Laga inte för andra människor. Om matlagning är nödvändigt, använda plasthandskar och slänga dem i den speciella plast soppåse; Tvätta dina rätter i diskmaskin eller för hand. Om du använder engångskärl, måste de kastas bort i särskilda plastsoppåsen.

Några allmänna råd är: 1

Metallisk smak i munnen; Torr mun; Öm hals; Nacksmärta. Radioaktivt jod behandling kan göra halsen svälla upp eller skada; Illamående eller kräkningar, som vanligtvis är mild, Förstoppning eller diarré; Trötthet; Ovanligt låga (hypotyreos) eller ovanligt hög (hypertyreos) sköldkörtel nivåer.

Om du planerar att resa med flyg inom 3 eller 4 dagar efter behandlingen, kontrollera med de lokala myndigheterna om några åtgärder eller tillstånd kan du behöva resa; Om du planerar att resa på motorvägen, kan du iväg strålningsdetektorer. De flesta polis och transport arbetare är medvetna om medicinsk strålnings, men det kan vara en bra idé att bära en del pappersarbete från din läkare.

Radioaktivt jod kan användas för att behandla hypertyreos hos människor som har noncancerous (godartade) sköldkörtel knölar som gör för mycket sköldkörtelhormon.

Radioaktivt jod används också om du har din sköldkörtel bort (tyreoidektomi) på grund av sköldkörtelcancer. Radioaktivt jod terapi förstör eventuella kvarvarande sköldkörtelvävnad eller cancerceller som inte togs bort under operationen.

I nästan alla fall kommer sköldkörtelhormonnivåer återgår till det normala eller under normala efter radioaktivt jod behandling. Detta kan ta 8 till 12 veckor eller längre. Om sköldkörtelhormon nivå inte går ner efter 6 månader, kan du behöva en annan dos av radioaktivt jod.

Om du har sköldkörtelcancer och du behandlas med radioaktivt jod, kan det ta allt från några veckor till flera månader för kroppen att bli av med eventuella kvarvarande cancerceller.

Din sköldkörtel knöl är osannolikt att växa efter att ha behandlats med radioaktivt jod.

Riskerna från radioaktivt jod behandling omfattar

Om du är gravid, ska du inte ta emot radioaktivt jod behandling. Denna typ av behandling kan skada fostret ‘s sköldkörtel eller utsätta fostret för radioaktivitet.

Du bör inte amma -FEED ditt barn efter att du har behandlats med radioaktivt jod. Fråga din läkare när det är säkert att bröst -FEED.

Olika människor med sköldkörtelcancer kommer att få olika doser av radioaktivt jod. Om du är ung och du inte har en stor risk för din cancer kommer tillbaka, kommer du antagligen behöva mindre radioaktivt jod än en äldre person. Ibland innebär detta att en yngre person som tar emot radioaktivt jod behandling kommer inte att behöva övernatta på ett sjukhus.

Reser efter behandling

Om du har haft radioaktivt jod behandling och du vill resa tre till fyra dagar efter behandling, är det viktigt att förbereda sig för eventuella problem som kan uppstå vid flygplatsens säkerhetskontroll. Människor som har haft radioaktivt jod behandling kan kvitta maskinerna strålning upptäckt på flygplatser i en vecka till 10 dagar.

Slutföra särbehandling informationsformuläret (PDF) (Vad är ett PDF-dokument?) För att hjälpa dig att förstå denna behandling.

Sisson JC, et al. (2011). Strålsäkerheten vid behandling av patienter med sköldkörtelsjukdomar av radiojod 131I: Practice rekommendationer Thyroid Association. Från Thyroid Association arbetsgrupp för Radiojodbehandling säkerhet. Sköldkörtel, 21 (4): 335-346.

E. Gregory Thompson, MD – Internal Medicin; Matthew I. Kim, MD – Endocrinology

November 14, 2014