pseudobulbär påverka sjukdomen

Pseudobulbär påverka (PBA) är ett tillstånd som är kännetecknas av plötsliga okontrollerbar och olämpligt skratt eller gråt. Pseudobulbär påverkar vanligtvis inträffar hos personer med vissa neurologiska sjukdomar eller skador, vilket kan påverka hur hjärnan styr känslor.

Om du har pseudobulbär påverkar du kommer att uppleva känslor normalt, men du ibland uttrycka dem på ett överdrivet eller olämpligt sätt. Som ett resultat, kan tillståndet vara pinsamt och störande för ditt dagliga liv.

symptom

Pseudobulbär påverkar ofta går odiagnostiserade eller misstas för affektiva störningar. När väl diagnosen, emellertid, pseudobulbär påverka kan hanteras med medicinering.

Stroke; Amyotrofisk lateralskleros (ALS); Multipel skleros (MS); Traumatisk hjärnskada; Alzheimers sjukdom; Parkinsons sjukdom

Den primära tecken på pseudobulbär påverka (PBL) är frekvent, ofrivillig och okontrollerbara utbrott av gråt eller skratt som är överdrivna eller inte ansluten till din känslomässiga tillstånd. Skratt ofta vänder sig till tårar. Din humör visas normalt mellan episoder, som kan inträffa när som helst. Gråter verkar vara ett mer vanligt tecken på PBA än skrattar.

Graden av känslomässig reaktion orsakad av PBA ofta slående, med gråt eller skratt varar upp till flera minuter. Till exempel kan du skratta okontrollerat som svar på en milt underhållande kommentar. Eller du kanske skratta eller gråta i situationer som andra inte ser så rolig eller ledsen. Dessa känslomässiga reaktioner representerar vanligtvis en förändring från hur du skulle ha tidigare svarat.

Eftersom pseudobulbär påverkar ofta innebär gråta, är villkoret ofta misstas för depression. Men PBA episoder tenderar att vara kortvarig, medan depression orsakar en ihållande känsla av sorg. Även människor med PBA ofta saknar vissa funktioner i depression, såsom sömnstörningar eller en minskad aptit. Men depression är vanligt bland dem som har pseudobulbär påverka.

Antidepressiva medel. Antidepressiva medel, såsom tricykliska antidepressiva (TCA) och selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI), kan bidra till att minska frekvensen och svårighetsgraden av dina PBA episoder. Antidepressiva läkemedel för behandling av PBA är normalt föreskrivs i lägre doser än de som används för att behandla depression .; Dextrometorfan-hydrobromid och kinidin-sulfat (Nuedexta). Detta är det enda läkemedlet som godkänts av Food and Drug Administration som är speciellt utformat för att behandla PBA. En studie på människor med MS och ALS visade att de ta medicinen hade bara ungefär hälften så många skratt och gråt episoder som gjorde dem som tog placebo.

Om du tror att du har PBA, prata med din läkare. Om du har en neurologisk sjukdom, kanske du redan behandlas av en läkare som kan diagnostisera PBA. Hjälp specialister inkluderar neuropsykolog, neurologer och psykiatriker.

Håll ett symptom dagbok. Använd en bärbar dator att skriva ned information om dina känsloutbrott. Var utbrott frivilligt? Hur länge höll det? Var olämpligt? Fanns det en utlösande faktor för din utbrott? Har din utbrott speglar dina känslor på den tiden? Gör utbrotten orsaka problem i dina sociala interaktioner ?; Förbered viktig information. Var beredd att diskutera några större påkänningar eller senaste ändringarna liv. Också skapa en lista över alla mediciner, vitaminer, örter och kosttillskott som du tar. Ta några tidigare utvärderingar och resultat av formell testning med dig, om du har dem.

orsaker

Det misstänks att många fall av pseudobulbär påverkar gå orapporterat och odiagnostiserade på grund av bristande kunskap om sjukdomen.

Pseudobulbär påverka (PBA) typiskt förekommer hos personer med neurologiska sjukdomar eller skador, inklusive

Medan ytterligare forskning behövs, är orsaken till PBA tros involvera skada på neurologiska vägar som reglerar yttre uttryck för känslor (påverkar).

Svåra symtom av pseudobulbär påverkar (PBA) kan orsaka förlägenhet, social isolering, ångest och depression. Villkoret kan påverka din förmåga att arbeta och göra dagliga uppgifter, särskilt när du redan klara med en neurologisk sjukdom.

Pseudobulbär påverka (PBA) är typiskt diagnostiseras under en neurologisk utvärdering. Specialister som kan diagnostisera PBA inkluderar invärtes, neuropsykolog, neurologer och psykiatriker.

komplikationer

PBA är ofta fel diagnos som depression, bipolär sjukdom, generaliserad ångest, schizofreni, en personlighetsstörning och epilepsi. För att hjälpa läkaren avgöra om du har PBA, delar specifika detaljer om dina känsloutbrott.

Har du gråter lätt ?; Vill du bli roade lätt eller skratta åt saker som inte är riktigt roligt ?; Har skratt vänder sig ofta till tårar ?; Kan du styra din gråt eller skratt? Har du svårt att undertrycka känslomässiga reaktioner ?; Upplever du känslomässiga reaktioner som ibland överdrivna eller olämpliga ?; Gör din känslomässiga utbrott speglar vad du känner på den tiden ?; Undviker du att tillbringa tid med andra eftersom du är orolig att du har en känslomässig utbrott ?; Har du några tecken eller symtom på depression eller andra affektiva störningar?

Diagnos

Målet med behandlingen för pseudobulbär påverka (PBA) är att minska svårighetsgrad och frekvens av känsloutbrott. Medicinering inkluderar

Distrahera dig; Ta långsamma, djupa andetag; Slappna av i kroppen; Ändra din position

Din läkare kommer att hjälpa dig att välja den bästa behandlingen för dig, med hänsyn till eventuella medicinering biverkningar och andra villkor som du har och mediciner du använder.

Behandling

En arbetsterapeut kan också hjälpa dig att utveckla metoder för att slutföra dagliga uppgifter trots din PBA.

Var beredd att svara på frågor din läkare kan be, inklusive

Att leva med psedobulbar påverka (PBA) kan vara pinsamt och stressande. Det kan bidra till att förklara för familj, vänner och medarbetare hur tillståndet påverkar dig, så de är inte förvånad eller förvirrad av ditt beteende.

Att prata med andra människor som har PBA också kan hjälpa dig känna sig förstådda och ger dig en chans att diskutera tips för att hantera sjukdomen.

För att klara en episod

Förberedelser för ett möte

1

Coping och stöd

Läs mer om pseudobulbär påverkar

)

Mer om pseudobulbär påverka