prostatacancer förebyggande

Du kan minska risken för prostatacancer om du

Välj en hälsosam kost full av frukt och grönsaker. Undvik fettrik mat och istället fokusera på att välja en mängd olika frukter, grönsaker och fullkornsprodukter. Frukt och grönsaker innehåller många vitaminer och näringsämnen som kan bidra till din hälsa.

Om du kan förebygga prostatacancer genom kosten har ännu inte slutgiltigt bevisats. Men att äta en hälsosam kost med en mängd olika frukter och grönsaker kan förbättra din hälsa.

Utöva de flesta dagar i veckan. Motion förbättrar din allmänna hälsa, hjälper dig att behålla din vikt och förbättrar ditt humör. Det finns vissa belägg för att män som inte utövar har högre PSA-nivåer, medan män som tränar kan ha en lägre risk för prostatacancer.

Försök att utöva de flesta dagar i veckan. Om du är ny att utöva, börja långsamt och arbeta dig upp till mer träningstid varje dag.

Tala med din läkare om ökad risk för prostatacancer. Män med en hög risk för prostatacancer kan överväga mediciner eller andra behandlingar för att minska sin risk. Vissa studier tyder på att ta 5-alfa-reduktashämmare, inklusive finasterid (Propecia, Proscar) och dutasterid (Avodart), kan minska den totala risken för att utveckla prostatacancer. Dessa läkemedel används för att styra prostatakörteln utvidgningen och håravfall hos män.

Men vissa tecken tyder på att män som tar dessa läkemedel kan ha en ökad risk för att få en mer allvarlig form av prostatacancer (högvärdig prostatacancer). Om du är orolig för risken att utveckla prostatacancer, prata med din läkare.