prostatacancer förbereda för mötet

Prostatacancer är cancer som förekommer i en mans prostata – en liten valnöt-formad körtel som producerar sädesvätskan som ger näring och transporterar spermier.

Prostatacancer är en av de vanligaste typerna av cancer hos män. Prostatacancer växer oftast långsamt och initialt förblir begränsad till prostatakörteln, där det inte kan orsaka fosterskador. Medan vissa typer av prostatacancer växer långsamt och kan behöva minimal eller ingen behandling, andra typer är aggressiva och kan spridas snabbt.

Prostatacancer som upptäcks tidigt – när det fortfarande är begränsad till prostatakörteln – har en bättre chans att framgångsrik behandling.

Prostatacancer kan orsaka några tecken eller symptom i ett tidigt stadium.

Prostatacancer som är mer avancerat kan orsaka tecken och symtom såsom

Boka tid med din läkare om du har några tecken eller symtom som oroar dig.

Det finns debatt om riskerna och fördelarna med screening för prostatacancer, och medicinska organisationer skiljer sig på deras rekommendationer. Diskutera prostatecancerrastrering med din läkare. Tillsammans kan du bestämma vad som är bäst för dig.

När ska en läkare

Vad kan du göra

Det är inte klart vad som orsakar prostatacancer.

Läkare vet att prostatacancer börjar när vissa celler i prostata blir onormala. Mutationer i de abnorma cellerna ‘DNA få cellerna att växa och dela sig snabbare än normala celler gör. De onormala cellerna fortsätta leva, när andra celler skulle dö. De ackumulerande onormala celler bildar en tumör som kan växa till invadera närliggande vävnad. Några onormala celler kan brytas av och spridas (metastasera) till andra delar av kroppen.

Vad du kan förvänta från din läkare

Faktorer som kan öka risken för prostatacancer omfatta

Screening för prostatacancer

Komplikationer av prostatacancer och dess behandlingar inkluderar

Diagnostisera prostatacancer

Om du har tecken eller symtom som oroar dig, börja med att se din husläkare eller en allmänläkare.

Fastställande av huruvida prostatacancer är aggressiv

Om din läkare misstänker att du kan ha ett problem med din prostata, kan du remitteras till en urinvägarna specialist (urolog). Om du diagnosen prostatacancer, kan du remitteras till en cancerspecialist (onkolog) eller en specialist som använder strålbehandling för att behandla cancer (strålning onkolog).

Att bestämma hur långt cancern har spridit sig

Eftersom möten kan vara kort, och eftersom det finns ofta en hel del mark för att täcka, är det en bra idé att vara förberedd. Här är lite information för att hjälpa dig redo och vad man ska förvänta sig av din läkare.

Din tid med din läkare är begränsad, så att förbereda en lista med frågor kan hjälpa dig att göra det mesta av din tid tillsammans. Lista dina frågor viktigast för minst viktigt i de fall tiden är ute. För prostatacancer, några grundläggande frågor att ställa din läkare

Förutom de frågor som du har förberett att be din läkare, tveka inte att ställa andra frågor under din tid.

Din läkare kommer sannolikt att ställa ett antal frågor. Att vara redo att svara på dem kan ge mer tid senare för att täcka andra punkter du vill ta itu med. Din läkare kan begära

Om att testa friska män utan symptom för prostatacancer är kontroversiellt. Medicinska organisationer inte överens i frågan om screening och om den har fördelar.

Vissa medicinska organisationer rekommenderar män anser prostatecancerrastrering i 50-årsåldern, eller tidigare för män som har riskfaktorer för prostatacancer. Andra organisationer avråder screening.

Diskutera din situation och fördelar och risker med screening med din läkare. Tillsammans kan du bestämma om prostatacancer screening är rätt för dig.

Prostata screeningtester kan inkludera 🙂

testa PSA i kombination med DRE hjälper till att identifiera prostatacancer på ett tidigt stadium, men studier har oeniga om dessa tester minskar risken att dö i prostatacancer. Av den anledningen finns det debatt kring prostatecancerrastrering.

Omedelbar behandling kan inte vara nödvändig

Om ett onormalt förhållande detekteras på en DRE eller PSA-testet, med din läkare kan rekommendera tester avgöra om du har prostatacancer, såsom

Strålbehandling

När en biopsi bekräftar närvaron av cancer, är nästa steg att bestämma nivån av aggressivitet (grad) av cancercellerna. I ett laboratorium, undersöker en patolog ett prov av din cancer att avgöra hur mycket cancerceller skiljer sig från de friska cellerna. En högre grad indikerar en mer aggressiv cancer som är mer sannolikt att sprida sig snabbt.

hormonbehandling

Operation för att avlägsna prostata

Den vanligaste skala används för att utvärdera graden av prostatacancerceller kallas en Gleason score. Scoring kombinerar två tal och kan variera från 2 (icke aggressivt cancer) till 10 (mycket aggressiv cancer).

När en prostatacancer diagnos har ställts, fungerar din läkare för att avgöra i vilken utsträckning (steg) av cancern. Om din läkare misstänker din cancer kan ha spridit sig utanför din prostata kan röntgenundersökningar som dessa rekommenderas

Inte varje person bör ha varje test. Läkaren kommer att avgöra vilka tester som är bäst för ditt individuella fall.

När testning är klar, tilldelar din läkare din cancer en scen. Detta bidrar till att avgöra dina behandlingsalternativ. Stegen prostatacancer är

Dina prostatacancer behandlingsalternativ beror på flera faktorer, såsom hur snabbt din cancer växer, hur mycket den har spridit sig och din hälsa, liksom de fördelar och eventuella biverkningar av behandlingen.

För män som diagnostiserats med mycket tidigt stadium prostatacancer, kan behandlingen inte nödvändigt direkt. Vissa män kan aldrig behöver behandling. Istället läkare rekommenderar ibland aktiv övervakning.

I aktiv övervakning, kan regelbundna uppföljnings blodprov, rektal tentor och eventuellt biopsier utföras för att övervaka utvecklingen av din cancer. Om testerna visar din cancer fortskrider, kan du välja en prostatacancer behandling såsom kirurgi eller strålning.

Aktiv övervakning kan vara ett alternativ för cancer som inte orsakar symptom, förväntas växa mycket långsamt och är begränsad till ett litet område av prostatan. Aktiv övervakning kan också övervägas för en man som har en annan allvarlig hälsotillstånd eller hög ålder som gör cancerbehandling svårare.

Aktiv övervakning innebär en risk att cancern kan växa och sprida sig mellan kontroller, vilket gör det mindre sannolikt att bli botade.

Strålbehandling använder kraftfulla energi för att döda cancerceller. Prostatacancer strålbehandling kan levereras på två sätt

Biverkningar av strålbehandling kan innehålla smärtsam urinering, frekvent urinering och brådskande urinering, liksom rektala symtom, såsom lös avföring eller smärta när de passerar avföring. Erektil dysfunktion kan också förekomma.

Hormonbehandling är behandling för att stoppa kroppen från att producera det manliga könshormonet testosteron. Prostatacancerceller är beroende av testosteron för att hjälpa dem att växa. Strypa tillförseln av hormoner kan orsaka cancerceller att dö eller att växa långsammare.

Hormonbehandling inkluderar

Hormonbehandling används hos män med avancerad prostatacancer att krympa cancer och bromsa tillväxten av tumörer. Hos män med tidigt stadium av prostatacancer, kan hormonbehandling användas för att krympa tumörer före strålbehandling. Detta kan göra det mer sannolikt att strålbehandling kommer att lyckas.

Biverkningar av hormonbehandling kan omfatta erektil dysfunktion, värmevallningar, förlust av benmassa, minskad sexlust och viktökning.

Kirurgi för prostatacancer innebär att ta bort prostatakörteln (radikal prostatektomi), några omgivande vävnad och några lymfkörtlar. Sätt den radikal prostatektomi procedur kan utföras inkludera

Diskutera med din läkare vilken typ av kirurgi är bäst för din specifika situation.

Radikal prostatektomi innebär en risk för urininkontinens och erektil dysfunktion. Fråga din läkare för att förklara riskerna du kan möta baserat på din situation, vilken typ av förfarande du väljer, din ålder, din kropp typ och din hälsa.

Kryokirurgi eller cryoablation innebär frysning vävnad för att döda cancerceller.

Under kryokirurgi för prostatacancer är små nålar in i prostatan med hjälp av ultraljudsbilder som vägledning. En mycket kall gas är placerad i nålarna, vilket orsakar den omgivande vävnaden för att frysa. En andra gas placeras sedan i nålarna att återuppvärma vävnaden. De cykler av frysning och upptining döda cancerceller och några omgivande frisk vävnad.

Initiala försök att använda kryokirurgi för prostatacancer resulterade i höga komplikationer och oacceptabla biverkningar. Emellertid har nyare teknik sänkt komplikationer, förbättrad kontroll cancer och gjorde förfarandet lättare att tolerera. Kryokirurgi kan vara ett alternativ för män som inte har hjälpt av strålbehandling.

Cytostatika använder droger för att döda snabbt växande celler, inklusive cancerceller. Cytostatika kan administreras genom en ven i armen, i tablettform eller båda.

Cytostatika kan vara ett behandlingsalternativ för män med prostatacancer som har spridit sig till avlägsna delar av sina kroppar. Cytostatika kan också vara ett alternativ för cancer som inte svarar på hormonbehandling.

Biologisk behandling (immunterapi) använder kroppens immunförsvar att bekämpa cancerceller. En typ av biologisk behandling kallas sipuleucel-T (Provenge) har utvecklats för att behandla avancerad återkommande prostatacancer.

Denna behandling tar några av dina egna immunceller, genetiskt ingenjörer dem i ett laboratorium för att bekämpa prostatacancer, då injicerar cellerna tillbaka in i kroppen via en ven. Vissa män svarar på denna terapi med en viss förbättring av deras cancer, men behandlingen är mycket dyra och kräver flera behandlingar.

Kompletterande eller alternativa behandlingar kommer att bota prostatacancer. Emellertid kan komplementära och alternativa prostatacancer behandlingar hjälper dig att hantera biverkningarna av cancer och dess behandling.

Nästan alla som diagnostiseras med cancer upplever några obehag vid någon tidpunkt. Om du är bekymrad, kan du känner dig ledsen, arg eller orolig. Du kan uppleva sömnsvårigheter eller befinner dig ständigt tänka på din cancer.

Flera kompletterande medicin tekniker kan hjälpa dig att hantera din ångest, inklusive

Diskutera dina känslor och bekymmer med din läkare. I vissa fall kan behandling av ångest kräver medicinering.

När du får en diagnos av prostatacancer, kan du uppleva en rad känslor – inklusive misstro, rädsla, ilska, ångest och depression. Med tiden finner varje människa sitt eget sätt att hantera en prostatacancerdiagnos.

Tills du hittar vad som fungerar för dig, försök att

Du kan minska risken för prostatacancer om du

Välj en hälsosam kost full av frukt och grönsaker. Undvik fettrik mat och istället fokusera på att välja en mängd olika frukter, grönsaker och fullkornsprodukter. Frukt och grönsaker innehåller många vitaminer och näringsämnen som kan bidra till din hälsa.

Om du kan förebygga prostatacancer genom kosten har ännu inte slutgiltigt bevisats. Men att äta en hälsosam kost med en mängd olika frukter och grönsaker kan förbättra din hälsa.

Utöva de flesta dagar i veckan. Motion förbättrar din allmänna hälsa, hjälper dig att behålla din vikt och förbättrar ditt humör. Det finns vissa belägg för att män som inte utövar har högre PSA-nivåer, medan män som tränar kan ha en lägre risk för prostatacancer.

Försök att utöva de flesta dagar i veckan. Om du är ny att utöva, börja långsamt och arbeta dig upp till mer träningstid varje dag.

Tala med din läkare om ökad risk för prostatacancer. Män med en hög risk för prostatacancer kan överväga mediciner eller andra behandlingar för att minska sin risk. Vissa studier tyder på att ta 5-alfa-reduktashämmare, inklusive finasterid (Propecia, Proscar) och dutasterid (Avodart), kan minska den totala risken för att utveckla prostatacancer. Dessa läkemedel används för att styra prostatakörteln utvidgningen och håravfall hos män.

Men vissa tecken tyder på att män som tar dessa läkemedel kan ha en ökad risk för att få en mer allvarlig form av prostatacancer (högvärdig prostatacancer). Om du är orolig för risken att utveckla prostatacancer, prata med din läkare.

Besök din läkare

Frysning prostatavävnaden

Kemoterapi

biologisk behandling