progesteron

Kvinnors hälsa Trends

En progesteron test mäter mängden av hormonet progesteron i ett blodprov. Progesteron är ett kvinnligt hormon som produceras av äggstockarna under frisättning av ett moget ägg från en äggstock (ägglossning). Progesteron hjälper till att förbereda livmoderslemhinnan (endometriet) för att ta emot ägg om det blir befruktats av en spermie. Om ägget inte befruktas, progesteron nivåerna sjunka och menstruationsblödning börjar.

Vissa typer av cancer orsaka onormala progesteronnivåer hos män och kvinnor.

En progesteron test görs till

Du kan bli ombedd att sluta ta läkemedel (inklusive p-piller) som innehåller östrogen eller progesteron eller båda, för upp till fyra veckor innan en progesterontest.

Tala om för din läkare om du har haft ett test som använde en radioaktiv substans (spårämne) under de senaste 7 dagarna. Nya tester såsom en sköldkörtel scan eller skelettscintigrafi som använde en radioaktivt spårämne kan störa testresultaten.

Hjälpa till att hitta orsaken till infertilitet, Övervaka framgång av läkemedel för infertilitet eller effekten av behandling med progesteron; Att avgöra om ägglossning sker; Bedöma risken för missfall; Övervaka funktionen hos äggstockarna och moderkakan under graviditeten; Hjälpa till att diagnostisera problem med binjurarna och vissa typer av cancer.

Låt din läkare vet den första dagen av din senaste menstruation. Om din blödning mönstret är ljus eller börjar med spotting, är den första dagen dagen tyngsta blödning.

Tala med din läkare om eventuella problem du har när det gäller behovet av testet, dess risker, hur det kommer att ske, eller vad resultatet kommer att innebära. För att hjälpa dig att förstå betydelsen av detta test, fyll i medicinska test informationsformuläret (Vad är ett PDF-dokument?).