probiotika och prebiotika: be nutritionist på

Fråga: Vad är probiotika och prebiotika? Hur kan jag dra nytta av att konsumera dem?

Fråga: Vilka livsmedel är bra källor till probiotika?

Svar: En av de bästa källorna av probiotika är yoghurt. Det har goda bakterier som laktobaciller eller bifidobakterier. Leta efter “levande eller aktiv kulturer” på etiketten att vara säker på din favorit märke av yoghurt är en rik källa av probiotika. Andra bra mat källor är surkål, misosoppa, jäst, dessertostar (som Gouda), och även surdegsbröd. Gemensamt för alla dessa livsmedel är jäsning, en process som producerar probiotika.

Fråga: Vilka livsmedel är bra källor prebiotika?

Svar: För att upprätthålla hälsosam nivå av prebiotika, kan du mata dem med den mat du äter. Livsmedel rika på prebiotika inkluderar sparris, jordärtskockor, bananer, havregryn, och baljväxter.

Fråga: Vilken mat, om någon, har både prebiotika och probiotika i dem?

Svar: De typer av livsmedel som innehåller probiotika och prebiotika är mycket annorlunda. Därför finns det ingen mat som innehåller både. Däremot kan du hitta kosttillskott som innehåller probiotika och prebiotika.

Fråga: Kan konsumera probiotika hjälpa till att förebygga svampinfektioner?

Svar: Det finns vissa belägg för att äta yoghurt kan hjälpa till att förhindra vaginal jäst infektioner. Vissa läkare rekommenderar detta för att förhindra infektioner hos kvinnor som har dem ofta.

Fråga: Kan lägga prebiotika till min kost ersätta medicin jag måste ta för min Crohns sjukdom?

Svar: Nej, probiotika eller prebiotika är inte en lämplig ersättning för dina mediciner. Du ska inte sluta ta dina mediciner utan att tala med din läkare. Detta skulle kunna leda till en ökning av symptom och komplikationer. Det finns vissa belägg för att probiotika kan vara till hjälp för personer med Crohns sjukdom, men forskningen är mycket preliminära. Dessutom ifrågasätter några medicinska bevis deras användbarhet. Om du är intresserad av att försöka probiotika eller prebiotika, prata med din läkare om hur man på ett säkert sätt införliva dem i din kost.