premenopausala osteoporos: risk för klimakteriet och benskörhet

Visste du att åtta av varje 10 personer som får benskörhet är kvinnor? Medan en kvinnas risk att utveckla osteoporos ökar med åldern – och klimakteriet är en viktig riskfaktor för benskörhet – premenopausal osteoporos eller benförlust som händer före klimakteriet är inte ovanligt och kan leda till smärtsamma, försvagande frakturer.

Osteoporos hänvisar till gallring av dina ben eller en minskning av tätheten av dina ben. När dina ben blir tunnare, de fraktur eller bryta lättare. För miljontals äldre, främst kvinnor, sådana dagliga aktiviteter som stående, promenader och böjning kan vara tillräckligt för att orsaka ett brutet ben.

Premenopausal benskörhet, eller osteoporos som inträffar före klimakteriet, är en verklig risk för många kvinnor. En studie av college-ålder kvinnor fann att 2% redan hade osteoporos. Ytterligare 15% hade signifikant förlust i bentäthet. Detta tillstånd kallas osteopeni eller benskörhet.

Om frakturer bara råkade fingrar eller tår, skulle detta vara obekvämt, men inte begränsande. Istället tenderar osteoporos att påverka specifika ben som tillåter oss att vara aktiv – ben i ryggraden, handleden, axeln, bäckenet och höfter. Dessa frakturer kan orsaka allvarlig begränsning och kan också orsaka missbildningar, särskilt när de påverkar ryggraden.

Premenopausal osteoporos kan föreligga även om det inte finns några tecken eller symptom. Hur snabbt någon förlorar ben beror på hennes specifika riskfaktorer. En kvinna kan vara i 40-årsåldern eller 50-talet och har mycket starka ben utan angivande av osteoporos. En annan kvinna kan vara i 30-årsåldern och har tidiga tecken på premenopausala osteoporos, inklusive frakturer.

Med osteoporos, dina ben så småningom bli tunn nog att de går sönder eller fraktur från till synes små orsaker. Till exempel kan du snubbla över en spricka i trottoaren och spräcka din fotled. Eller lyfta en påse med planteringsjord kan orsaka en handled fraktur.

Om nedgången i bentäthet fortsätter under en period av 10 till 20 år, ben fortsätta att bli svagare, tunnare och lättare att bryta. Medan den första fraktur kommer vanligtvis läker, så länge som de ben är tunna och svaga, de kommer att vara känsliga för fler frakturer. Med fler frakturer, kommer din smärta trappas upp. Du kanske har svårare att komma runt och göra dagliga aktiviteter på grund av smärta och stelhet. Även missbildningar i ryggraden (sk innan s puckel) och andra delar av kroppen kan bli mer uppenbar. Fler frakturer kan så småningom leda till svår invaliditet, orörlighet, och till och med dödsfall.