plantar fasciit – symptom, behandlingar, orsaker till plantar fasciit – från

Plantar fasciit (säg “PLAN-ter fash-EE- EYE -tus”) är den vanligaste orsaken till hälen smärta. Plantar fascia är den platta band av vävnad (ligament) som ansluter hälbenet till tårna. Det stöder båge av foten. Om du anstränga plantar fascia, det blir svag, svullen och irriterad (inflammerad). Då hälen eller undersidan av foten gör ont när du står eller går.

Plantar fasciit är vanligt i medelålders människor. Det förekommer också hos yngre människor som är på fötterna en hel del, som idrottare eller soldater. Det kan hända i en fot eller båda fötterna.

Plantar fasciit orsakas av sila ligament som stödjer din båge. Upprepad stam kan orsaka små tårar i ligament. Dessa kan leda till smärta och svullnad. Det är mer sannolikt att hända om

De flesta människor med plantar fasciit har smärta när de tar sina första steg efter att de komma ur sängen eller sitta under en lång tid. Du kan ha mindre stelhet och smärta efter att du tagit några steg. Men foten kan skada mer som dagen går vidare. Det kan skada den mest när du klättra trappor eller efter att du står för en lång tid.

Om du har fot smärta på natten, kan du ha ett annat problem, såsom artrit, eller en nerv problem som tarsaltunnelsyndrom.

Läkaren kommer att kontrollera dina fötter och se dig stå och gå. Han eller hon kommer också att ställa frågor om

Din läkare kan ta en röntgenbild av foten om han eller hon misstänker ett problem med benen i foten, såsom en stressfraktur.

Fötterna rulla inåt för mycket när du går (överdriven pronation); Du har höga valv eller platta fötter; Du går, stå, eller köra för långa perioder, särskilt på hårda ytor, Du är överviktig; Du bär skor som inte passar bra eller utslitna; Du har snäva Achilles senor eller vadmusklerna.

Din senaste hälsa, inklusive vad sjukdomar eller skador du har haft; Dina symptom, till exempel om smärtan är och vilken tid på dagen foten gör ont mest; Hur aktiv du är och vilka typer av fysisk aktivitet du gör.