paranoid schizofreni: symtom (vanföreställningar, hallucinationer), behandlingar

Paranoid schizofreni, eller schizofreni med paranoia som läkarna nu kallar det, är det vanligaste exemplet på detta psykisk sjukdom.

Schizofreni kan vara svåra att upptäcka i tonåren. Ibland kan i vara svårt att se skillnaden mellan vanlig tonårs lynnighet och tecken på allvarligare sjukdom, Men det finns några symptom att se upp för det kan hjälpa dig att avgöra om du behöver kontrollera med din läkare.

Personer med paranoida vanföreställningar är orimligt misstänksam mot andra. Detta kan göra det svårt för dem att hålla ett jobb, springa ärenden, har vänner, och även gå till doktorn.

Även om det är en livslång sjukdom, kan du ta mediciner och få hjälp att bli av med symptom eller göra dem lättare att leva med.

Vanföreställningar är föreställningar som verkar verkliga och sanna för dig, även när det finns starka bevis att de inte är. Paranoida vanföreställningar, även kallade vanföreställningar om förföljelse, har sina rötter i rädsla och ångest. De kan få dig att känna

Dessa föreställningar kan ställa till problem i dina relationer. Och om du tror att främlingar kommer att skada dig, kanske du känner inte gå utanför eller inte interagera med andra människor.

Personer med schizofreni är vanligtvis inte våldsam, men ibland paranoida vanföreställningar kan få dem att känna sig hotade och arg över det. Om någon skjuts över kanten, är deras handlingar vanligtvis syftar till familjemedlemmar – inte allmänheten – och det händer hemma.

Du kan också ha relaterade hallucinationer, eller falsk input från dina sinnen. Till exempel kan du höra röster som gör narr av dig eller förolämpa dig. De kan också tala om för dig att göra skadliga saker.