papaya: rik på vitamin C och en

Christopher Columbus kallade papaya “frukten av änglarna.” Det är inte svårt att se varför. Ett stort papaya är packad med 235 milligram C-vitamin – det är två till tre gånger mer än din rekommenderade dagliga intaget – och är en utmärkt källa till vitamin A, kalium och kalcium. (Andra bra källor till vitamin C, förresten, är cantaloupemelon, mango och vattenmelon.)

Tros vara hemma i södra Mexiko och angränsande Centralamerika, har papaya två huvudsakliga varianter: Hawaiian och mexikanska. Du ser vanligtvis Hawaiian eller Solo papaya i snabbköp; den har en gul skal och en ljus-orange köttiga insidan. Mexikanska papaya är oftast mycket större och mindre smakrika men ändå har samma näringsrika egenskaper.

Båda varianterna har ätbara runda svarta frön i mitten – kryddig smak påminner om svartpeppar. Melon liknande frukt innehåller också papain, ett enzym som hjälper matsmältningen och används för att möra kött. Att äta denna exotiska frukter, skiva den som en melon, ösa ur fröna och kasta skal. Blanda i en salsa, lägg till en smoothie, eller bara äta det som är.

Tropisk Cobb Sallad

4 benfritt, skinn kycklingbröst

8 koppar blandad sallad greener

1 kopp skalade, kubik papaya

En avokado, skalade och kubik

1 kopp körsbärstomater, halverade

1 röd paprika, hackad

2 hårdkokta stora ägg, hackad

1/4 kopp smulad ädelost

1/2 kopp hackad grön lök

Vinägrett

1/2 kopp apelsinjuice

2 msk citronsaft

2 msk limesaft

2 msk låg salthalt sojasås

2 msk olivolja

1 msk mörk sesamolja

3/4 tsk riven citron eller apelsinskal

1/4 tsk mald svartpeppar

1. Värm nonstick grillpanna eller grilla till medelhögt och päls med nonstick spray. Lägg kyckling och koka 5 minuter per sida eller tills gjort.

2. Ta bort kyckling och hacka. Avsätta.

3. Förbered enskilda sallad plattor eller en stor serveringsfat. Placera sallad på tallriken och, en efter en, lager toppings och kyckling i rader över greenerna.

4. Kombinera alla vinägrett ingredienser i en burk och skaka vigorousl; ringla över salladen.

Gör 6 portioner

Per portion: 326 kalorier, 29 g protein, 13 g kolhydrater, 18 g fett (4 g mättat fett), 139 mg kolesterol, 4 g fiber, 374 mg natrium. Kalorier från fett: 49%.

KÄLLOR

Kathleen Zelman, MPH, RD / LD.

USDA National Nutrient Database “. Papaya, rå”

Nutrition Data “. Papaya, rå”

CDC: “Fruit of the Month. Papaya”

Purdue University Center för nya grödor och växtprodukter: “. Papaya”

friska, läckra recept, från och äta gott magazine.

Medan du tränar, bör du räkna mellan …