pankreatit behandling översikt

Behandling av pankreatit beror på om du har en plötslig (akut) attack av pankreatit eller om du har haft tillstånd under en lång tid (kronisk).

För akut pankreatit. Du kommer att få behandling på sjukhuset för att låta bukspottkörteln att läka. Du kommer att få intravenös (IV) vätskor för att ersätta förlorade vätskor och upprätthålla blodtrycket. Och du kommer att få läkemedel för att kontrollera smärta tills inflammationen försvinner.

För att hjälpa vila bukspottkörteln, du sannolikt inte kommer att få något att äta i flera dagar.

Om gallsten orsakar pankreatit, kan du ha en procedur som kallas endoskopisk retrograd cholangiopancreatogram (ERCP) för att ta bort stenar från den gemensamma gallgången. Efter att återhämta sig från pankreatit, kan du behöva operation för att avlägsna gallblåsan. Denna operation hindrar ofta framtida attacker av pankreatit. För mer information, se kirurgi i det här avsnittet.

För kronisk pankreatit. Människor som har kronisk pankreatit kan också ha episoder av akut pankreatit, som behandlas på samma sätt som en första episod av akut pankreatit.

Överdriven användning av alkohol är den vanligaste orsaken till kronisk pankreatit. Det är mycket viktigt att du inte dricka någon alkohol. Dricka även små mängder kan orsaka svår smärta och komplikationer. Dricka stora mängder alkohol när du har kronisk pankreatit kan förkorta ditt liv. För mer information om att sluta alkohol, alkoholmissbruk och beroende.

Om du har kronisk pankreatit, kan du kämpar med pågående smärta. Smärtbehandling inbegriper undvika alkohol, äta en fettsnål kost, med hjälp av smärtbehandling, och i vissa fall med enzym piller för att hjälpa vila bukspottkörteln.

Du kan behöva operation eller annat förfarande för att vidga en smal pancreatic duct eller ta bort vävnad eller stenar som blockerar bukspottkörtelgången. Kirurgi kan också tömma en pseudo eller en blockerad kanal.

Läkaren kommer att vilja se dig regelbundet för att se till att din smärtbehandling hjälper dig och att du inte har komplikationer av kronisk pankreatit. Komplikationer av kronisk pankreatit kan inkludera återkommande skov av symptom, vätska uppbyggd och blockering av ett blodkärl, gallgången, eller tunntarmen. Kronisk pankreatit ökar också risken för cancer i bukspottskörteln.