pankreatit: akut och kronisk – vad är det?

Pankreatit uppträder vanligen som en plötslig (akut) attack av smärta i övre delen av magen (buken). Sjukdomen kan vara mild eller svår.

De flesta människor med pankreatit har mild akut pankreatit. Sjukdomen påverkar inte deras andra organ, och dessa människor återhämta sig utan problem. I de flesta fall går sjukdomen bort inom en vecka efter att behandlingen påbörjas. Behandlingen sker på sjukhus med smärta läkemedel och intravenösa (IV) vätskor. Efter inflammation försvinner, bukspottkörteln återgår vanligen till det normala.

I vissa fall är pankreatisk vävnad permanent skadad eller till och dör (nekros). Dessa komplikationer ökar risken för infektion och organsvikt.

I svåra fall kan pankreatit vara dödlig.

Långsiktig pankreatit (kronisk pankreatit) kan förekomma efter en eller flera episoder av akut pankreatit. Den vanligaste orsaken till kronisk pankreatit är långsiktig alkoholmissbruk.

Vad händer under loppet av kronisk pankreatit varierar. Pågående smärta och komplikationer uppstår ofta. Komplikationer kan omfatta skov av symptom, vätska uppbyggd och blockering av ett blodkärl, gallgången, eller tunntarmen.

Om en stor del av din bukspottskörteln vävnad har dött, kan du bli undernärda. Detta händer eftersom bukspottkörteln inte längre producerar enzymer som behövs för att smälta fett och protein. Så fett släpps ut i avföringen. Detta tillstånd, som kallas steatorré orsakar lös, blek, ovanligt illaluktande avföring som kan flyta i toalettskålen.

Om den skadade bukspottkörteln slutar tillverka tillräckligt med insulin, du också kan utveckla diabetes.

Kronisk pankreatit ökar risken för cancer i bukspottskörteln. Om fyra av 100 personer med kronisk pankreatit utveckla denna cancer. 1