ljusterapi för psoriasis

Din läkare kan föreslå detta psoriasis behandling om den medicin du sätter på din hud inte hjälper. Den använder ultravioletta strålar – från sol, artificiella lampor eller laser – att bromsa hud-celltillväxt och lindra symtomen.

Solljus. Att få solen är ett enkelt sätt att hjälpa din hud skick. Men det betyder inte att du ska gå baka på stranden. Alltför många strålar kan göra symtomen värre och öka dina chanser att få hudcancer.

Om din läkare säger åt dig att få lite sol varje dag, se till att du inte stanna alltför länge. Cirka 20 minuter per dag bör räcka. Använd en solkräm med en solskyddsfaktor på 30 eller högre med zinkoxid på områden av huden som inte har psoriasis.

UVB (ultraviolett B). Du kan få UVB-strålar från solljus, särskilt sommar middagstid solen. Men oavsett vilken tid på dagen, solljus bär även UVA-strålar, som är kopplade till cancer och snabbt åldrande.

Läkaren kan behandla dig med UVB-strålar från en ljusterapi enhet på sitt kontor. Du kan få en att använda hemma, men dessa lampor kan också avger UVA-strålar.

Du kommer förmodligen att behöva ljusterapi behandlingar 3 dagar i veckan under två till tre månader.

Din läkare kan föreslå att du kombinerar UVB-behandling med en annan behandling. En vanlig metod är att använda en kräm gjord av stenkolstjära på huden. Han kan kalla detta “Goeckerman regimen.”

Annan kombination behandlingsparen antralin-salicylsyra klistra med ultraviolett ljus. Din läkare kan hänvisa till detta som “Ingram regimen.”

PUVA (Psoralen plus ultraviolett A). Detta kombinerar ultraviolett en lampa sessioner med ett läkemedel som kallas psoralen, som man tar som ett piller eller sätta på din hud som en kräm. Det gör huden mer känslig för ljus. Din läkare kan kalla detta “fotokemoterapi.”

PUVA rensar upp svår psoriasis snabbt, med långvariga resultat. Det finns några biverkningar, men, inklusive

Med hjälp av PUVA under en lång tid kan också öka din risk för hudcancer. Det är främst reserverade för extrema fall eller när andra behandlingar inte har fungerat. Du kommer förmodligen gå till din läkarmottagning två eller tre gånger i veckan under totalt 25 sessioner.

Maximera din hudvård att se yngre nu.

Ser bra ut i varje Phot; Hur ta hand om torr, Red Ski; Överraskande sätt att minska rynkor; Förvisa påsar under ögonen