Höja låg självkänsla

Vi har alla gånger när vi saknar självförtroende och mår inte bra om oss själva.

Men när låg självkänsla blir ett långsiktigt problem, kan det ha en skadlig inverkan på vår mentala hälsa och våra liv.

Självkänsla är anser vi har av oss själva. När vi har en sund självkänsla, tenderar vi att känna positivt om oss själva och om livet i allmänhet. Det gör att vi kan ta itu med livets upp- och nedgångar bättre.

När vår självkänsla är låg, tenderar vi att se oss själva och våra liv i en mer negativ och kritisk ljus. Vi känner också mindre möjlighet att ta sig an de utmaningar liv kastar på oss.

Vad orsakar låg självkänsla?

Låg självkänsla börjar ofta i barndomen. Lärare, vänner, syskon, föräldrar och även media ger oss massor av meddelanden – både positiva och negativa. Men av någon anledning, det meddelande som du inte är tillräckligt bra pinnar.

Du kan ha funnit det svårt att leva upp till andras förväntningar på dig, eller dina egna förväntningar.

Stress och svåra händelser i livet, såsom allvarlig sjukdom eller ett dödsfall, kan ha en negativ effekt på självkänsla. Personlighet kan också spela en roll. Några av oss är helt enkelt mer benägna att negativa tankar, medan andra ställer otroligt höga krav på sig själva.

Problemet med tänkande vi är inte bra är att vi börjar bete sig som om det är sant. “Låg självkänsla ofta förändrar människors beteende på ett sätt som verkar för att bekräfta personen inte kunna göra saker eller är inte så bra”, säger Chris Williams, professor i psykosocial psykiatri vid University of Glasgow.

Om du har låg självkänsla eller självförtroende, kan du gömma dig bort från sociala situationer, sluta försöka nya saker och undvika saker du hitta utmanande.

“På kort sikt undvika utmanande och svåra situationer gör att du känner en mycket säkrare”, säger professor Williams. “På längre sikt kan detta undvikande faktiskt slå tillbaka eftersom det stärker dina underliggande tvivel och rädsla. Det lär dig föga regeln att det enda sättet att klara är genom att undvika saker. ”

Hur låg självkänsla påverka oss?

Att leva med låg självkänsla kan skada din mentala hälsa, vilket leder till problem som depression och ångest. Du kan också utveckla föga vanor, som rökning och dricka för mycket, som ett sätt att hantera.

För att stärka självkänsla, måste du identifiera och utmana negativa föreställningar du har om dig själv.

“Du måste titta på din tro, hur du lärt dem och varför du tror dem”, säger professor Williams. “Då aktivt börja samla in och skriva ner bevis som disconfirms dem.”

Lär dig att upptäcka de negativa tankar du har om dig själv. Du kan berätta för dig själv att du är “för dum” för att ansöka om ett nytt jobb, till exempel, eller att “ingen bryr sig” om dig. Börja med att notera dessa negativa tankar och skriva ner dem på ett papper eller i en dagbok, föreslår professor Williams. Fråga dig själv när du började tänka dessa tankar.

Därefter börjar skriva ner bevis som utmanar dessa negativa föreställningar: “Jag är riktigt bra på kryptiska korsord” eller “Min syster efterlyser en chatt varje vecka”. Skriv ner andra positiva saker som du vet är sant om dig själv, till exempel “Jag är tankeväckande” eller “Jag är en stor kock” eller “Jag är någon som andra litar”. Också skriva ner bra saker som andra människor säger om dig.

Hur man har sund självkänsla

Sikta på att ha minst fem saker på din lista och lägga till den regelbundet. Lägg sedan listan någonstans du kan se den. På så sätt kan du fortsätta att påminna dig själv att du är OK.

“Det handlar om att hjälpa människor inser att de har styrkor och svagheter, som alla andra, och börjar känna igen dessa styrkor i sig”, säger professor Williams.

“Du kanske har lågt förtroende nu på grund av vad som hände när du växte upp”, säger han. “Men vi kan växa och utveckla nya sätt att se oss själva i alla åldrar.”

Här är några andra enkla tekniker som kan hjälpa dig att må bättre om dig själv.

Vi är alla bra på något, oavsett om det är matlagning, sjunga, göra pussel eller att vara en vän. Vi tenderar också att njuta av att göra de saker vi är bra på, vilket kan bidra till att öka ditt humör.

Om du hittar vissa människor tenderar att ta dig ner, försök att spendera mindre tid med dem, eller tala om för dem hur du känner sina ord eller handlingar. Söka relationer med människor som är positiva och som uppskattar dig.

Professor Williams råd: “Var barmhärtiga mot dig själv. Det innebär att vara skonsam mot dig själv vid tillfällen då du känner för att vara självkritisk. Tänk vad du skulle säga att uppmuntra en vän i en liknande situation. Vi ger ofta mycket bättre råd till andra än vad vi gör för oss själva. ”

Andra sätt att förbättra låg självkänsla

Att vara bestämd handlar om att respektera andras åsikter och behov, och förväntar sig samma från dem.

Ett knep är att titta på andra människor som agerar assertively och kopiera vad de gör. “Det handlar inte om att låtsas att du är någon du inte”, säger professor Williams. “Det är att plocka upp tips från personer som du beundrar och låta verkliga du kommer ut. Det är ingen idé plötsligt säga, “Jag kommer att vara Chris Hoy”, men du skulle kunna få din cykel ut och göra lite cykling för första gången på länge. ”

Personer med låg självkänsla känner ofta de har att säga ja till andra människor, även när de inte verkligen vill. Risken är att man blir överbelastade, bitter, arg och deprimerad.

“För det mesta, att säga nej inte upprörd relationer”, säger professor Williams. “Det kan vara bra att ta en repad-record strategi. Håll säga nej på olika sätt tills de får meddelandet. ”

Vi känner alla nervös eller rädd för att göra saker ibland. Personer med god självkänsla inte låta dessa känslor stoppa dem från att försöka nya saker eller ta på utmaningar.

Ställ dig själv ett mål, såsom att gå en övning klass eller gå till en social tillfälle. Uppnå dina mål kommer att bidra till att öka din självkänsla.

Du kanske känner att du behöver lite hjälp för att börja se sig själv i en mer positiv dager. Talande terapier, såsom rådgivning eller kognitiv beteendeterapi, kan hjälpa. Din läkare kan förklara de olika typerna och berätta vad som finns i ditt område.

Läs mer om de olika typerna av behandling.

Var man kan hitta hjälp för låg självkänsla

Du kan också hänvisa dig för rådgivning eller terapi. Använd Choices Register eller besöka British Association for Terapi & Psykoterapi webbplats för att hitta en registrerad kurator och terapeut nära dig.

Hör Dr Williams podcast om att ta itu föga tänkande.

24/09 /

24/09 /

Psykisk hälsa nav för ungdomar med råd om depression, ångest, självskador, stress, mobbning och ätstörningar

Hjälp och stöd till ungdomar

Nedstämdhet och depression

Hur vet skillnaden mellan känsla låg och att vara deprimerad, när du ser din läkare, och vilken hjälp som finns

Andningsövning mot stress

Denna lugnande andningsteknik för stress, ångest och panik tar bara några minuter och kan göras var som helst

Vill du ta reda på hur frisk du är?

Ta vår frågesport för att se hur du poäng

Bygga självkänsla hos barn

Ta detta kort test för att ta reda på

verktyg främjande

Kontrollera om ditt drickande skadar din hälsa

Hitta tjänster nära dig

Hitta emotionella stödtjänster i ditt område

tjänster

Plats