frågor om kvinnlig urininkontinens

Inkontinens / OAB Trends

Urininkontinens är oavsiktlig urinläckage. Det finns fyra typer av urininkontinens. En av de vanligaste är ansträngningsinkontinens, där du läcker urin när du lyfter föremål, hosta, skratt, nysningar, eller tränar. En annan vanlig typ, trängningsinkontinens, (även kallad överaktiv blåsa) är den plötsliga behov av att urinera, följt av en ofrivillig förlust av urin. Man tror att de flesta kvinnor har blandade inkontinens – en blandning av stress och trängningsinkontinens. Mindre vanligt än dessa är överflödesinkontinens, där blåsan inte töms helt och du ofta dribbla urin. Overflow urininkontinens kan orsakas av diabetes nervskada, medications, livmoder- eller vaginalväggen framfall, eller andra tillstånd.

Även kvinnlig urininkontinens förekommer oftare hos äldre kvinnor, kan du vidta åtgärder för att minimera eller undvika problemet. Upprätthålla en normal vikt – en body mass index (BMI) på mindre än 25 – eftersom övervikt stammar bäckenbotten. Om du bär en extra 50 pounds eller mer, du löper större risk för kvinnlig urininkontinens. Cigarettrökning ökar också risken, eftersom kronisk rökning tenderar att leda till kronisk hosta, som också kan försvaga bäckenbottenmuskulaturen.

Du har rätt: många kvinnor – unga och gamla – har lite läckage då och då. Om det händer sällan, det är inte ett problem. Men när kvinnlig urininkontinens blir en ilska till dig (eller de du bor med), eller när det stör motion, sexuell intimitet, eller umgås, är det dags att be din läkare om en utvärdering och sedan undersöka behandlingsalternativ. Att ignorera problemet med urininkontinens kommer inte att göra det gå awa; det kan bara göra dig känner sig isolerade eller deprimerad. Tala med din läkare och få hjälp.

Det finns många orsaker till urininkontinens. Men man kan överraska dig: dricka för många vätskor. Även om vi alla lära oss att dricka mycket vatten är frisk, överdrift kan faktiskt leda till problem. Om du inte är en extrem idrottsman, hålla din dagliga vätskeintag (av alla typer av drycker) till ca 50 eller 60 uns – mer om du tränar eller i varmt väder. Och eftersom koffein ökar flödet av urin från kroppen och är en muskel stimulerande att starta, försöka begränsa eller undvika koffeinhaltiga drycker om du har urininkontinens. Var noga med att tala med din läkare innan några större förändringar i ditt vätskeintag.

I de tidiga stadierna, är kvinnlig urininkontinens ofta reversibel med enkla livsstilsförändringar. Tala med din läkare om att minska koffeinintag eller slippa mediciner som kan förvärra tillståndet, såsom vissa högt blodtryck droger. Vissa medicinska procedurer kan också hjälpa kvinnlig urininkontinens. Retropubic fjädring använder kirurgisk tråd för att stödja blåshalsen. Lyftselen förfarande är en naturlig eller syntetisk rem för att stödja urinröret.

KÄLLA; Halina Zyczynski, MD, regissör, ​​urogynecology och rekonstruktiv bäckenoperation, Magee-Womens sjukhus och docent, obstetrik och gynekologi, University of Pittsburgh School of Medicine, Pittsburgh, Pa Feature. “Inkontinens: En kvinna Little Secret.