förbereder sig för höftledsplastik

Nu när du har gjort det stora beslutet att få din höft ersättas, inte bara gå på auto-pilot tills kirurgi datum rullar runt. Rätt prep kan göra en enorm skillnad i att göra din återhämtning snabb och smidig.

Läs om förfarandet. Innan du checkar in på sjukhuset, ta reda på allt du kan om höftledskirurgi, vilken typ av fogar att välja mellan, och vad som väntar under återhämtning. Kolla in expert webbplatser som Academy of Orthopaedic Surgeons (AAOS) eller Association of Hip och Knee Kirurger (AAHKS).

Skriv ner frågor till din kirurg. Du kommer att ha en massa saker att fråga om, men det kan vara svårt att komma ihåg dem alla när du sitter på kontoret. Skriv ner en lista i förväg på ett block så att du vara beredd för mötet.

Beakta effekterna på arbete. Tänk igenom hur kirurgi och återhämtning kommer att påverka ditt jobb och familjeliv. Beroende på vad du gör för en levande, kan du behöva ett par veckor – eller till och med några månader – bort från din arbetsplats.

Komma i form innan operationen. Det kan bidra till att påskynda återhämtningen. Om du är överviktig, försök att förlora några pounds. Bygg upp din styrka också. En stark överkropp kommer att göra det mycket lättare att komma runt på kryckor eller en rullator.

Träffa en sjukgymnast. Det är bra att göra detta innan din operation. Rätt träning är nyckeln till en god återhämtning och en framgångsrik höftledsplastik. Om du lär dig att göra en del innan operationen, kommer det att göra dem lättare att göra senare.

Provköra dina kryckor eller rullator. Se om du kan låna dem på läkarmottagningen. Om du får bekväm med dem nu, kommer det att hjälpa dig att komma runt lättare efter operationen.

Få familj och vänner att hjälpa till. Ingen kan återhämta sig från höftleds ensam. Utarbeta en plan med dina nära och kära nu. Om du bor ensam, se om en vän eller nära släkting kunde stanna med dig ett tag. Om du inte har ett stödsystem du kan lita på, fråga din läkare om du kan bo i en Rehab center efter operationen medan du återhämta sig.